U trendu

Krivicna prijava protiv Radzapakse drzavnom tuziocu Singapur

KOLOMBO – Međunarodni projekat istine i pravde (ITJP), grupa za ljudska prava koja dokumentuje navodne zloupotrebe u Šri Lanki, podnela je krivičnu prijavu državnom tužiocu Singapura, tražeći hapšenje bivšeg predsednika Šrio Lanke Gotabaje Radžapakse zbog njegove uloge u višedecenijskom građanskom ratu u Južnoj Aziji.

Kako se navodi u saopštenju ITJP, Radžapaksa je počinio teške povrede Ženevskih konvencija tokom građanskog rata 2009. godine kada je bio ministar odbrane zemlje, prema kopiji prijave u koju je Rojters imao uvid.

Radžapaksa je podneo ostavku na mesto predsednika iz Singapura, dan nakon što je pobegao iz Šri Lanke 13. jula.

„Krivična prijava koja je podneta, zasnovana je na proverljivim informacijama o oba zločina koja su počinjena, ali i na dokazima koji zaista povezuju pojedinačnu istragu, koja se sada nalazi u Singapuru“, rekla je za Rojters telefonom Aleksandra Lili Keter, jedna od pravnica koja je sastavila prijavu.

Kako je rekla, Singapur ima jedinstvenu priliku sa ovom prijavom, da svojim zakonom i politikom, govori istinu o vlastima Šri Lanke.

Radžapaksa nije bio dostupan za komentar preko Visoke komisije Šri Lanke u Singapuru.

Ranije je oštro negirao navode da je odgovoran za kršenje prava tokom rata.

Portparol singapurskog državnog tužioca nije odgovorio na zahtev za komentar, navodi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Singapura saopštilo je da je Radžapaksa došao u taj grad-državu jugoistočne Azije u privatnu posetu i da nije tražio, niti mu je odobren azil.

Šri Lanka je okončala 25-godišnji građanski rat između separatističkih pobunjenika iz etničke tamilske manjine i vladinih snaga 2009. godine, podseća britanska agencija.

Grupe za ljudska prava optužile su obe strane za zloupotrebe tokom rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.