U trendu

Krunisani novi britanski kralj Čarls Treći i njegova supruga Kamila

 Novi britanski kralj Čarls Treći i njegova supruga Kamila krunisani su danas u Vestminsterskoji opatiji u Londonu na hrišćanskoj ceremoniji na koju su hijade ljudi danima čekale napolju, a milion širom sveta gledali njen TV-prenos. 

Nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi stavio je Čarlsu na glavu krunu Svetog Edvarda čime je pred gotovo 2.300 zvanica obavljeno krunisanje priređeno osam meseci od kada je Čarls proglašen za kralja.

Kruna je teška više od dva kiloograma, korišćena za sva krunisanja od 1661. godine. te ju je danas i Čarls nosio samo jednom.

„God Save the King!“ (Bože čuvaj kralja) rekao je nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi, glavni veledostojnik Anglikanske crkve.

Neposredno pre toga suveren je položio zakletvu da će služiti svojim podanicima i štiti Englesku crkvu na čijem je čelu formalno on, i primio je blagoslov zaštićen paravanom od pogleda zvanica i kamera.

Zatim je Čarlsov sin-naslednik, Vilijam, na kolenima izjavio odanost svom ocu.

Posle Čarlsa Trećeg, krunisana je njegova supruga Kamila koja više neće nositi zvanje kraljica-pratilja, nego samo kraljica.

Sedamdesetpetogodišnja kraljica druga je supruga Čarlsa koji je ranije bio oženjen princezom Dajanom od koje se razveo 1996. godine.

Trube su odjeknule i topovi su se čuli na četiri strane Velike Britanije ili ispaljeni sa brodova Kraljevske ratne mornarice na moru.

Čarls je postao kralj Velike Britanije i 14 zemalja Komonvelta od Kanade do Australije, preko Jamajke, što je bila i njegova majka Elizabeta Druga koja je krunisana 1953. godine, a umrla je u 97. godini septembra prošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.