U trendu

Kuba počela sa izvozom vakcine Abdala Vijetnamu i Venecueli

HAVANA – Kuba je počela komercijalni izvoz domaćih vakcina protiv kovida 19, šaljući vakcine Abdala koje se daju u tri doze u Vijetnam i Venecuelu.

Predsednik Kube Migel Dijaz-Kanel najavio je slanje vakcina u Vijetnam u nedelju na svom Tviter nalogu, preneo je AP.

Na kubanskom zvaničnom novinskom sajtu navedeno je da pošiljka uključuje 900.000 doza koje je kupio Hanoj i još 150.000 koje je donirala Kuba.

Predsednik Vijetnama Ngujen Suan Puk posetio je Kubu prošle sedmice i obišao laoboratoriju u kojoj se proizvode vakcine, najavivši da je postignut sporazum o kupovini najmanje pet miliona doza vakcine.

Kubanski Centar za genetsku imunologiju i biotehnologiju objavio je da su krenule i isporuke vakcina Abdala u Venecuelu tokom vikenda.

Potpredsednica Venecuele Delsi Rodrigez objavila je u junu da se Venecuela složila da kupi kubanske vakcine u vrednosti od 12 miliona dolara, iako zvanicnici nisu hteli da kažu koliko doza je u pitanju.

Kubanski naučnici su razvili tri domaće vakcine protiv kovida 19 i čekaju da dobiju zvaničnu potvrdu od Svetske zdravstvene organizacije.

Državna farmaceutska korporacija BioKubaFarma je navela da godišnje može da proizvede 100 miliona doza vakcina Abdala, Soberana 2 i Soberana Plus, za koje je nedavno rekla da za oko 90 odsto smanjuju rizik od ozbiljnog oboljevanja ili smrtnosti.

Iran već proizvodi vakcinu Soberana-2.

Vijetnam, Argentina i Meksiko izrazili su nadu da će uskoro moći da proizvode kubanske vakcine, dok brojne zemlje koriste druge kubanske lekove u protokolima prilikom lečenja kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar