U trendu

Kuba: Raul Kastro najavio povlačenje, kraj jedne ere

HAVANA – Raul Kastro saopštio je juče da se povlači iz politike i sa mesta generalnog sekretara Komunističke partije Kube, navodeći da će rukovođenje strankom predati mlađoj generaciji koja je, kako je naveo, „puna strasti i antiimperijalističkog duha“.

Kastro je u govoru na otvaranju četvorodnevnog kongresa koji se održava iza zatvorenih vrata, a čiji izvodi su objavljeni na televiziji, rekao da mu je zadovoljstvo što rukovođenje partijom predaje grupi saboraca koji imaju višedecenijsko partijsko iskustvo.

Naveo je da se povlači sa osećajem da je „ispunio svoju misiju i uveren u budućnost otadžbine“, prenosi AP.

„Žarko verujem u snagu i razumevanje svojih sunarodnika i dok budem živ biću spreman da branim domovinu, revoluciju i socijalizam“, rekao je Kastro stotinama okupljenih stranačkih delegata u kongresnom centru u Havani.

Kastro nije imenovao naslednika, ali se pretpostavlja da će rukovođenje strankom preuzeti Migel Dijas-Kanel koji je na mestu predsednika Kube od 2018. godine.

Iako očekivano, povlačenje Kastra predstavlja istorijski trenutak za socijalističko ostrvo, a poznavaoci prilika ne očekuju drastične promene u skorije vreme.

Povlačenjem Raula Kastra (89) završava se šest decenija duga era u kojoj su Kubu vodili on ili njegov brat Fidel, a koja je počela 1959. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.