U trendu

Kuleba izneo pet rezultata posete lidera EU Ukrajini

KIJEV – Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izneo je pet rezultata razgovora predsednika Volodimira Zelenskog sa liderima Francuske, Rumunije, Nemačke i Italije.

Prvi rezultat posete, kako je napisao Kuleba na Fejsbuku, odnosio se na dalje sankcije Rusiji.

„Gosti su priznali da su neki lideri u Evropi umorni od sankcija, ali su lično spremni da idu dalje. Biće novih sankcija“, poručio je Kuleba, prenosi Ukrinform.

Prema rečima šefa ukrajinske diplomatije, drugi rezultat posete tiče se oružja, te je tokom razgovora bilo novih korisnih najava, a predsednik Zelenski je u brojkama objasnio zašto je potrebno više oružja.

Govoreći o težnjama Ukrajine da postane kandidat za članstvo u EU, Kuleba je napomenuo da je u poređenju sa početkom nedelje, Ukrajina danas bliža dobijanju takvog statusa.

„Veliko hvala gostima. Ali nisu sve prepreke prevaziđene, nisu zaobiđene sve zamke. Odluka se donosi konsenzusom, tako da svi nastavljamo da radimo mirno, fokusirani na rezultat“, napisao je Kuleba.

Takođe, kao još jedan od rezultata posete, prema rečima Kulebe, jeste to što su se svi gosti usaglasili da se Rusiji ne može verovati po pitanju izvoza žitarica.

„Moramo da radimo kroz UN i da imamo jasne garancije. Paralelno sa tim, značajno ćemo razvijati kopnene koridore“, napisao je Kuleba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar