U trendu

Kupio predmete iz vremena Hitlera i donirao ih – Izraelu

Izraelski predsednik Reuven Rivlin sastao se danas sa Abdalahom Čatilom, švajcarskim trgovcem nekretninama libanskog porekla, koji je na jednoj aukciji u Nemačkoj kupio predmete iz vremena nacističkog režima i donirao ih Izraelu.
Kako je preneo AP, Rivlin je gest švajcarskog mogula nazvao „činom milosrđa“ i „istinskom humanošću“.

Čatila, hrišćanin iz Libana koji je u Švajcarskoj živeo decenijama, platio je na aukciji održanoj u novembru u Minhenu oko 600.000 evra za predmete iz vremena nacističke Nemačke i u prvi mah je nameravao da ih uništi nakon što su brojne jevrejske organizacije kritikovale prodaju predmeta.

Nedugo zatim on je odlučio da bi ipak bilo bolje da ih donira izraelskoj organizaciji „Jad Vašem memorijal Holokausta“.

Među predmetima koje je Čatila kupio našli su se šešir Adolfa Hitlera, pisaća mašina njegove sekretarice i specijalno izdanje „Majn kampfa“ sa srebrnim koricama.

„On je personifikacija zla – zla za sve, ne samo zla za Jevreje, hrišćane i zla za čovečanstvo. Zato je za mene bilo važno da dođem do tih predmeta“, kaže Čatila.

Predsednik Rivlin zahvalio je Čatili na donaciji, navodeći da je njen značaj izuzetno važan u vremenu kada su u porastu neonacizam i pokušaji negiranja Holokausta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar