U trendu

Kurc: Fokus na pregovore sa Zelenima

BEČ – Broj mogućih partnera Narodne partije Austrije (OVP) za formiranje buduće austrijske vlade se suzio, pošto je danas, nakon Socijaldemokratske partije (SPO), Neos saopštio da izlazi iz takozvanih razgovora za sondiranje spremnosti na koalicione pregovore, a narodnjaci najavljuju da je fokus daljih razgovora sa Zelenima.

Liderka Neosa, Beate Majnl-Rajzinger, saopštila je, nakon tročasovnog razgovora sa delegacijom OVP, da je za nju „sondiranje“ okončana i da ta stranka jedino može ući u „prave pregovore o vladi“.

Šef OVP Sebastijan Kurc je u saopštenju potvrdio okončanje „sondiranja“ sa Neosom.

„Fokus je sada na razgovorima sa Zelenima“, naglasio je on.

Istovremeno ističe da se još ne radi o pregovorima o mogućoj koaliciji, iako su Zeleni preostali jedini partner u razgovorima za sondiranje spremnosti za učešće u vladi.

Kazao je da se najpre mora utvrditi da li je svrsishodno stupiti u pregovore o koaliciji sa partijom sa kojom postoje brojne razlike u stavovima.

Da bi to utvrdio potrebno je još par nedelja, najavio je on.

Odmah posle izbora Slobodarska partija (FPO), raniji koalicioni partner OVP, već je najavio da ne želi u novu vladu, već da smatra da treba da se u opozicionim klupama oporavi od teškog poraza.

Međutim, u međuvremenu usledile su i izjave lidera FPO Norberta Hofera o mogućoj spremnosti ulaska u vladu ukoliko Kurc ne nađe drugog partnera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar