U trendu

Kurc kaže da prelaznom vladom želi da spreči državnu krizu

BEČ – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc poručio je danas da je pronalaženjem eksperata koji su popunili ministarska mesta koja su napustili članovi Slobodarske partije (FPO) sprečio da iz krize jedne stranke nastane državna kriza.

Kurc je na konferenciji za štampu pred prvi sastanak prelazne vlade nakon polaganja zakletve novih ministara rekao da građani imaju šansu na prevremenim izborima da odluče o budućem kursu.

Kako je rekao, imena novih članova u prelaznoj vladi najpre je saopštio svim parlamentarnim partijama, a pre svih liderki Socijaldemokratske partije (SPO) Pameli Rendi Vagner, te je najavio dalje razgovore sa liderima stranaka.

Time je odgovorio na kritike opozicije, koja tvrdi da se sa njima uopšte nije konsultovao niti im je saopštio imena, već su za njih čuli iz medija.

„Najpre sam informisao SPO kao najveću opozicionu stranku u parlamentu, a kasnije ostale“, objasnio je kancelar.

Kurc je naglasio da prelazna vlada nema iste zadatke kao ona klasična i da će joj je pre svega zadatak da sačuva stabilnost do izbora koji bi trebalo da se održe u septembru.

„Zna se koje nadležnosti ima prelazna vlada i da ne donosi odluke koje bi mogle imati uticaja posle izbora. Neće donositi ni jednu odluku koja ne bude bila potrebna“, poručio je.

Ka de je reč o novom ministru unutrašnjih poslova, on će, dodao je, imati jasan nalog da učini sve da se obavi puna istraga slučaja „afera Iica“, kao i da ustanovi da li su učesnici afere počinili neko krivično delo.

Kriza u austrijskoj vladi i krah koalicije sa FPO usledili su nakon objavljivanja video snimaka na kojima doskorašnji lider slobodaraca Hajnc Kristijan Štrahe jednoj Ruskinji nudi državne poslove u zamenu za finansijsku pomoć njegovoj stranci.

„Biće vođena opsežna istraga i zato je bilo važno da izaberemo neku ličnost iz struke i integriteta, a mislim da je bivši predsednik višeg suda pravi izbor“, kazao je kancelar.

Kurc je kazao i da u narednim mesecima ima dva zadatka, da kao lider Narodne partije (OVP) vodi predizbonu kampanju i uveri građane u ispravnost nastavka započetog kursa, dok drugi ima kao kancelar, a to je da obezbedi stabilnost u zemlji.

„Do sada nisam video ni jednog kancelara koji je podneo ostavku pred izbore da bi vodio predizbornu kampanju. Tako ću i ja uspeti da obavim oba zadatka“, poručio je komentarišući kritike opozicije na njegov račun.

U prelaznu vladu danas su ušli novi ministar odbrane general pukovnik Johan Luif, dosadašnji zamenik nacelnika Generalštaba Vojske Austrije, bivši predsednik Višeg suda Ekart Rac na mestu ministra unutrašnjih poslova, šef socijalnog resora je nekadašnji šef sekcije Valter Peltner, a šefica kontrole leta „Austro kontrol“ Valeri Hakl preuzela je Ministarstvo infrastrukture i saobraća.

Ministarstvo sporta i državne uprave, koje je vodio Štrahe, pripalo je Julijani Bogner-Štraus, koja je već na dužnosti kao ministarka za pitanje žena, a vicekancelar je postao ministar finansija Hartvig Leger.

U vladi je ostala iz prethodnog sastava jedino šefica diplomatije Karin Knajsel, koja je došla u vladu kao nezavisni kandidat FPO, ali ne kao članica.

Austrijski parlament u ponedeljak će održati vanrednu sednicu posvećenu aferi koja je dovela do pada vlade, a na toj će sednici, kako je najavljivano, više opozicionih partija zatražiti izglasavanje nepoverenja vladi kancelara Kurca, koja bi trebalo da rukovodi državnim poslovima do prevremenih izbora koji su najavljeni za septembar.

Inače, i Kurc je, sastavljajući prelaznu vladu, imao u vidu opasnost koja mu preti od SPO, jer ukoliko im se pridruži FPO u izglasavanju poverenja to može dovesti do pada vlade, pa je među predloženim ekspertima bilo i onih bliskim socijaldemokratama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.