U trendu

Kurca će saslušati sudija, a ne tužilac

BEČ – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, protiv kojeg je pokrenut istražni postupak zbog sumnje da je počinio krivično delo lažnog iskaza pred parlamentarnim istražnim odborom o aferi “ Ibica „, saslušaće sudija, a ne tužilaštvo.

„Po prvi put se protiv kancelara, koji je na dužnosti, vodi istraga zbog sumnje krivičnog dela, koje je počinjeno tokom mandata i u funkciji šefa vlade pred ustavom predviđenim parlamentarnim kontrolnim telom. Zbog toga su delo, kao i osumnjičeni od velikog značaja“, navodi Ministarstvo pravde objašnjavajući zašto se primenjuju, u ovom slučaju, specijalna pravila.

Taj odgovor je dat na upit Višeg tužilaštva u Beču, koje je zatražilo mišljenje da li se specijalno pravilo, koje se primejuje samo ako je osumnjičeni od velikog značaja, kao i krivično delo, to jest postoji i posebno interesovanje javnosti.

Nadležni u Ministarstvu ukazuju da u skladu sa specijalnim pravilom saslušanje treba da sprovede sudija, a ne Tužilaštvo za borbu protiv privrednog kriminala i borbu protiv korupcije, koje je započelo istragu.

Na osnovu ove odluke Tužilaštvo će podneti pokrajinskom Krivičnom sudu u Beču zahtev da kancelara zbog sumnje u davanje lažnih iskaza sasluša sudija.

Sredinom maja je Kurc javnosti saopštio da je Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju pokrenulo istragu protiv njega.

Kurc je kazao da on nije svesno dao lažni iskaz, a to je pre svega u vezi imenovanja Tomasa Šmita na mesto šefa državnog holdinga OeBAG.

Naime, Kurc je tvrdio da nikada sa Šmitom nije razgovarao o njegovoj kandidaturi za to mesto, ali u prijavi stranke Neos se navodi da četovi kancelara i Šmita dokazuju upravo suprotno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.