U trendu

Kureši: Pakistan odlučan da pomogne Avganistanu

KABUL – Pakistanski ministar spoljnih poslova Makdum Šah Mahmud Kureši posetio je danas Kabul, glavni grad Avganistana, prvi put od pobede talibana u avgustu, a nakon višenedeljnih tenzija u saobraćajnim vezama između susednih zemalja.

Poseta je usledila nakon dugotrajnih problema na prelazu Ćaman, jednom od glavnih graničnih punktova između Avganistana i Pakistana, kuda prolazi sav teretni i železnički saobraćaj, a koji je zatvoren više od dve nedelje, što je izazvalo ozbiljne probleme za transoprtne radnike i izvoznike, prenosi Rojters.

Kureši je danas potvrdio da je Pakistan odlučan da pomogne Avganistanu da izbegne kolaps svoje ekonomije i da je dogovorio mere za ublažavanje graničnih ograničenja i olakšavanje trgovine, uključujući vize po dolasku za avganistanske poslovne putnike.

„Preduzeli smo korake od kojih će Avganistan imati finansijsku korist“, rekao je on novinarima.

Prema ovom dogovoru uvoz svežeg voća i povrća iz Avganistana takođe bi bio dozvoljen bez carine, u potezu koji ima za cilj da pomogne avganistanskim proizvođačima voća koji su oštećeni zatvaranjem granica, rekao je Kureši.

Poljoprivrednici u blizini grada Kandahara na jugu zemlje bili su prisiljeni da ostave šipak i druge izvozne proizvode da propadnu, jer kamioni nisu mogli da stignu do njihovih tržišta preko granice.

Nakon današnje posete nije potvrđeno da je postignut sporazum o ponovnom pokretanju letova avio kompanije “Pakistan Internešnal” (PIA), koja je obustavila operacije iz Kabula 14.oktobra pozivajući se na „teško” mešanje talibana.

Odluka je doneta nakon što su talibani naredili aviokompaniji da snizi cene na nivo pre pada vlade koju je podržavao Zapad, a PIA je jedini strani prevoznik koji obavlja redovne letove iz Kabula.

Karte za glavni grad Pakistana, Islamabad, prodavale su se i do 10 puta skuplje nego u augustu, pre uspostavljanja talibanskog Islamskog Emirata, kadu su iznosile oko 120-150 dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.