Kurti o taksama: Da ih zamenimo „principom reciprociteta“

LONDON – Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je danas da želi da takse na srpsku robu zameni „principom reciprociteta“, ali nije precizirao šta to tačno znaci.

On je u Londonu, na samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, na kojem su učestvovali premijeri šest ekonomija regiona, rekao da su takse od 100 odsto na robu uvedene kao „reakcija na kampanju Srbije za povlačenje priznanja kosovske nezavisnoti i kampanje da se spreči članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama“.

„Mi želimo da zamenimo takse principom reciprociteta. To nije akt indignacije ili osveta, osećamo se diskriminisanim i želimo ravnopravnost“, rekao je Kurti.

On je naveo i da, kako kaže – „Kosovo želi dobre odnose sa Srbijom, kao dve susedne zemlje“.

Takođe je dodao da veruje u dugoročni mir, stabilnost i bezbednost na Balkanu, a da nema boljeg recepta od Evrope posle Drugog svetskog rata.

Naveo je da je BDP zemalja na Zapadnom Balkanu, zajedno, manji od BDP pojedinih zapadnoevropskih zemalja i da su zato važne investicije u regionu.

„Na Kosovu su insitucije spremne, jer su se desile demokratske promene, opozicija je pobedila i to je ono što je bilo potrbeno za promene i razvoj“, rekao je Kurti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.