U trendu

La Palma: Reke lave se ponovo teku u Atlantski okean

MADRID – Nove bujice usijane lave slile su se jutros u Atlantski okean kod španskog ostrva La Palma, šaljući oblake belog dima u visine i proširujući platformu vulkanskih stena stvorenu tokom ranijih erupcija.

Potok rastopljenih stena iz vulkana Kumbre Vijeha, koji je proradio sredinom septembra, stigao je do vode u blizini popularnog mesta za surfovanje na plaži Los Gires nešto pre 2 sata posle ponoći, prema saopštenju španskog ministarstva saobraćaja.

Na video snimku koji je postavio španski institut za geologiju i rudarstvo prikazane su reke rastopljenih stena koje klize u more i velike stene koje se kotrljaju niz liticu, prenosi Rojters.

Za razliku od pre nešto više od mesec dana, kada je lava prvi put stigla do okeana, vlasti su sada saopštile da nema potrebe da stanovnici ostanu u zatvorenom prostoru.

„Nova zatvaranja nisu neophodna jer je stanovništvo daleko od tačke kontakta sa morem“, izjavio je portparol hitne službe za Rojters.

Malo ljudi živi u pogođenom području, a tu su uglavnom plantaže banana.

Savet La Palme je saopštio u utorak da se seizmička aktivnost oko mesta erupcije, kao i emisije toksičnog sumpordioksida, smanjuju i da je kvalitet vazduha i dalje dobar na većem delu ostrva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar