U trendu

Laburisti će tražiti izglasavanje nepoverenja DŽonsonu

LONDON – Glavna opoziciona britanska Laburistička partija izneće danas u parlamentu predlog za glasanje o nepoverenju vladi premijera Borisa Džonsona, za koje se očekuje da će biti održano u sredu, rekao je Rojtersu izvor u stranci.

Inicijativa za izglasavanje nepoverenja daje mogućnost poslanicima iz svih stranaka zastupljenih u parlamentu da glasaju o tome hoće li vlada, zasad pod DŽonsonovim vodstvom, nastaviti s radom.

Ako vlada izgubi na glasanju, to bi moglo da pokrene nacionalne izbore, ali je malo verovatno da će predlog laburista biti široko podržan, navodi britanska agencija.

Konzervativna stranka zaostaje u anketama i izbori za njeno rukovodstvo su u toku, pa se ne očekuje da će poslanici iz vladajuće stranke podržati predlog koji bi birače mogao izvesti na birališta.

DŽonson je prošle nedelje saopštio da će se povući nakon što je više od 50 visokih vladinih zvaničnika podnelo ostavke u znak protesta zbog njegovog ostanka na funkciji, ali je najavio i da će zadržati mesto premijera dok se početkom septembra ne izabere njegova zamena.

Laburisti su saopštili da će predložiti glasanje, ako Konzervativna stranka ranije ne preduzme mere da smeni DŽonsona, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.