U trendu

Lajčak: Bez dogovora Beograd i Priština ostaće zaglavljeni

BRISEL, 13. septembra ( Tanjug) – Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, ponovio je danas da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i da bi u suprotnom obe strane ostale ”zaglavljene” na svom putu u budućnost.

Lajčak je najavio da u sredu stiže u trodnevnu posetu Prištinu nakon koje odlazi u Beograd.

“U pitanju je moja regularna poseta regionu u cilju razgovora sa liderima o tome kako dalje napredovati u procesu dijaloga”, rekao je Lajčak.

Miroslav Lajčak je na konfrenciji ”Dijalog Beograda i Prištine: Povratak na pravi put” koji su organozvali briselski Centar za evropsku politiku ( EPC) i SAD Misija pri EU, poručio da je konačni rezultat dijaloga o normalizaciji odnosa ”u rukama Beograda i Prištine ako su ozbilljni po pitanju svog članstva u EU i boljeg života gardajana”, a da je EU tu samo da pomogne u ostvarivanju tog cilja.

”Nametnuto rešenje neće biti održivo. To neće biti briselski niti vašingtosnki dogovor, već dogovor do koga Beograd i Priština moraju da dođu i da ga primene i poštuju”, rekao je Lajčak.

On je naglasio da u procesu dijaloga ”svi znaju šta treba da rade i to detaljno”, ali i ukazao da se mora naći balans između transparentnosti procesa i zaštite dijaloga, jer se razgovara o ”vrlo osetljivim pitanjima”.

Lajčak je na briselskoj video konferenciji posvećenoj dijalogu Beograda i Prištine poručio da su ”Kosovo i Srbija i ceo ZB budući članovi EU”, a da se procesu pristupanja želi doprineti i kroz normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Kada je reč o saradnji sa SAD, Ljačak napominje da je sve što je postignuto na Zapadnom Balkanu učinjeno u saradnji sa SAD uz ocenu da Brisel sa Bajdennovom administracijom ima
”blisku i najbolju saradnju”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.