U trendu

Lajčak: Sa Šoleom o dijalogu i sastanku Petkovića i Bisljimija u Briselu

BRISEL – Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je večeras da je informisao specijalnog savetnika američkog Stejt departmenta Dereka Šolea o sastanku glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika BIsljimija u Briselu.

Lajčak je na Tviteru naveo da su se on i Šole saglasili da je potrebna hitna primena postignutih dogovora u dijalogu Beograda i Prištine.

„Dobro je razgovarati o najnovijim dešavanjima na Zapadnom Balkanu sa specijalnim savetnikom Stejt departmenta. Obavestio sam ga o dijalogu i današnjem sastanku glavnih pregovarača. Saglasili smo se oko potrebe hitne implementacije u dobroj volji“, naveo je Lajčak.

Prethodno je u utorak Šole objavio na Tviteru da je sa Lajčakom razgovarao o snažnoj podršci koju SAD daju pregovorima Beograda i Prištine.

„Uživao sam u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU o našoj snažnoj podršci dijalogu koji EU vodi između Kosova i Srbije i zajedničkoj posvećenosti putu Zapadnog Balkana ka integraciji u EU“, naveo je Šole na Tviteru.

Petković je u utorak, nakon sastanka sa Bisljimijem i Lajčakom, rekao da je prvi put u poslednjih nekoliko godina u okviru trilateralnih razgovora razgovarano o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da je usaglašen tekst deklaracije o nestalim licima.

Bisljimi je naveo da je tokom razgovora u Briselu dogovoreno u načelu da sledeći sastanak na visokom nivou bude 22. aprila, ali je naglasio da taj datum još nije siguran.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar