U trendu

Lajen: Bar četvrtina EU budžeta da bude za Zeleni dogovor

BRISEL, 20. frebruara ( Tanjug) – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da se zalaže za moderan EU budžet koji će se zasnivati na prioritetima kao što su Zeleni dogovor i digitalizacija.

”Ako EU želi da napreduje u narednoj dekadi moraće da investira u inovacije, istraživanja i nove prioritete. Zato će modernizacija budžeta će biti moj cilj u ovim pregovorima”, kaže Lajen.

Predsednica Evropske komisije je dolazeći na samit EU lidera posvećen novom sedmogodišnjem budžetu Unije ocenila da će pregovori biti dugi i teški.

Ona je pozdravila predlog Evropskog saveta koji akcenat stavlja na evropski Zeleni sporazum, koji se odnosi na sveobuhvatnu evropsku tranziciju u cilju očuvanja životne sredine i klime i tzv. digitalnu revoliciju, što su i prioriteti Evropske komisije.

„Za nas je važno da bar 25 procenata budžeta bude usmereno na projekte koji su u okviru evropskog Zelenog dogovora“, izjavila je fond der Lajen.

Ona je pozdravila predloge koji se odnose na nove resurse i koji bi trebalo da donesu svež novac u EU budžet, a istovremeno doprinese neophodnoj ekološkoj i digitalnoj tranziciji Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.