Lajen: EU dani vakcinacije od 27. do 29. decembra

BRISEL – Evropska komisija izdala je večeras odobrenje za stavljanje u promet vakcine koju su razvile kompanije „Bionteh“ i „Fazjer“, čineći je prvom vakcinom protiv Kovid-19 odobrenom u EU.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, kaže da je ovim „otvoreno novo poglavlje“ u borbi portiv pandemije i da će vakcine biti na raspolagnaju svim zemljama članicam EU u isto vreme, uz iste uslove.

„Prve isporuke vakcina krenuće iz postrojenja ‘Fajzera’ ovde u Belgiji u narednih nekoliko dana. Zajedno smo u ovome, a vakcinacija može početi istovremeno tokom EU dana vakcinacije od 27. od 29. decembra“, izjavila je fon der Lajen u obraćanju iz Brisela.

Odobrenje Evropske komisijie dolazi nakon pozitivne naučne preporuke zasnovane na temeljnoj proceni bezbednosti, efikasnosti i kvaliteta vakcine od strane Evropske agencije za lekove, ali i nakon podrške svih država članica.

U Briselu navode da je u pitanju prva vakcina protiv Kovid-19, a da će i druge biti ”brzo odobrene” ukoliko se pokažu bezbedne i efikasne.

Evropska agencija za lekove bi 6. januara trebalo da da svoje mišljenje o vakcini američke farmaceutske kompanije ”Moderna”.

Fon der Lajen je podsetila da pored nabavki vakcina za Evropljanje, EU kroz mehanizam Kovaks i donacije od preko 800 miliona evra, radi na obezbeđivanju vakcina za zemlje sa malim i srednjim prihodima širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.