U trendu

Lajen: Na Severnoj Makedoniji da napravi „odlučujući korak“

SKOPLJE – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je danas u posetu Severnoj Makedoniji, gde će se obratiti poslanicima tokom rasprave u parlamentu o francuskom predlogu o ukidanju bugarskog veta, i pozvala Skoplje da preduzme „odlučujući korak“ za napredovanje ka EU.

Fon der Lajen je na Tviteru nazvala Skoplje „pravim i pouzdanim partnerom“ i ocenila da je narod Severne Makedonije pokazao posvećenost vrednostima EU.

„Oni zaslužuju da vide kako njihova zemlja napreduje na putu ka članstvu. Sada je na Severnoj Makedoniji da napravi odlučujući korak napred“, poručila je Fon der Lajen.

Poslanici makedonskog parlamenta danas će raspravljati o informaciji vlade o francuskom predlogu o ukidanju bugarskog veta i nastavku pregovaračkog procesa za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Lajen će se poslanicima obratiti pre početka rasprave.

Predsednica Evropske komisije će se tokom posete sastati i sa
predsednikom Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim.

Francuski predlog, koji je podržala cela EU, ranije su podržali koaliciona vlade SDSM i DUI, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlementarne partije.

Sa druge strane, vodeća opoziciona VMRO-DPMNE, kao i veliki broj građana protive se tome, a već 10 dana svakodnevno se održavaju protesti protiv francuskog predloga pod motom „Ultimatum, ne hvala“.

Novi protest zakazan je za danas 13.30 u Skoplju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.