U trendu

Lajen: Najmanje 3 meseca za uspostavljnje sistema sertifikta

BRISEL – Lideri EU su večeras na redovnoj video konfrenciji posvećenoj borbi protiv pandemije kovida-19 pokazali da postoji sve veća podrška tzv. digitalnim sertifikatima o vakcinaciji koji bi se zasnivalii na zajedničkim evropskim kriterijumima za ulazak u zemlje članice i otvranje društva nakon pandemije.

Predsednica Evroipske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će na zemljama članicama biti da donesu odluke o tome ”šta će moći da se radi sa sertifikatima”, a da će se na nivou EU oni koristiti za funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Fon der Lajen je navela da će za uspostavljnje intereoperabilnog sistema sertifikata o vakcinaciji u EU biti potrebno najmanje tri meseca.

”Sistem će podržavati informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili imunitetu osobe. Potrebna nam je brza implementacija ako želimo da ovi sertifikati budu funkcionalni pre leta”, zaključila je Fon der Lajen.

U EU naglašavaju da i dalje ima dosta otvorenih i ”političkih i naučnih” pitanja kada je reč o sertrifikatima o vakcinaciji, odnosno za šta će biti primenjivani ili da li vakcinacija znači i prestanak prenosa infekcije.

”Imamo ohrabrujuće podatke iz Izraela gde su vakicne Fajzera pokazale da zasutavljaju prenos infekcije nakon revakcinacije”, kaže Fon der Lajen.

Ona dodaje da je EU do sada dobila 50 miliona doza vakicna protiv kovida-19 od čega je 29 miliona potroeno za vakcinaciju garđana, što predstavlja osam procenata odrasle poulacije u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)