Lajen:Podržimo partnere na ZB i susedstvu u nabavci vakcina

BRISEL – Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, pozvala je danas EU da podrži svoje partnere na Zapadnom Balkanu i u susedstvu, u nabavci vakcina, čak i u situaciji kada ni svi građani EU nisu vakcinisani.

”Oni koji pokažu podršku onima kojima je potrebna neće biti zaboravljani, ali oni koji to ne učine, biće zapamćeni na drugačiji način. Odlučna sam da Evropa mora da bude na pravoj strani istorije i čovečanstva”, poručila je fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je, govoreći pred Evropskim parlamentom, naglasila da EU ima pristup 2,3 milijardi doza vakcina što je, prema njenim rećima, više nego dovoljno i za Evrope i za njene susede.

”Moramo da podržimo naše susede, od Zapadnog Balakan preko partnera na Istoku Evrope i u afričkim zemljma, u vakcinaciji osoblja koje se nalazi na prvim linijama. Zato je Komisija predložila EU mehanizam za deljenje vakcina koji će kanalisati vakcine ili direktno ili kroz Kovaks instrument ka zemljama sa malim i srednjim primanjima”, rekla je fon der Lajen.

Ona naglašava da je solidarnost EU kada je reč o nabavcui vakcina za susede istovremeno i pitanje sopstvenog interesa.

”Izaćićemo iz pandemije samo zajedno. To se odnosi na zdravstvo, ekonomiju, ali i naš geopolitički i streški uticaj”, zaključila je fon der Lajen. Naglasila je i značaj činjenice da su EU 27 ostale ujedinjene kako kroz pandemiju tako i u procesu nabavke vakcina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.