U trendu

Lajen: Smrt civila u Buci – okrutno lice Putinove vojske

KIJEV – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da smrt civila u ukrajinskom gradu Buča pokazuje okrutno lice vojske ruskog predsednika Vladimira Putina, obećavajući da će podržati Kijev u odbrani granice Evrope.

Tokom posete Buči, gde su forenzički istražitelji počeli da ekshumiraju tela iz masovne grobnice, Fon der Lajen je izgledala vidno dirnuta onim što je videla u gradu u kome su, kako navode ukrajinski zvaničnici, ruske snage ubile stotine civila, preneo je Rojters.

Rusija poriče da napada civile u ratu protiv Ukrajine, a navode da su ruske snage pogubile civile u Buči dok su okupirale grad, ocenjuje monstruoznim falsifikatom sa ciljem da ocrni ruska vojska.

Obraćajući se novinarima u Buči, Fon der Lajenova koja je nosila pancirnu jaknu, rekla je da će EU učiniti sve da podrži Ukrajinu da preduzme neophodne korake kako bi obezbedila članstvo u evropskom bloku, što je zatražio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

„Ovde se dogodilo nezamislivo. Videli smo okrutno lice Putinove vojske. Videli smo nepromišljenost i hladnokrvnost kojom su oni okupirali grad“, rekla je Fon der Lajenova novinarima u Buči.

Ceo svet tuguje sa ljudima iz Buče, a oni su ti koji brane granicu Evrope, čovečanstvo, demokratiju i zato stojimo uz njih u ovoj važnoj borbi, istakla je predsednica Evropske komisije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.