U trendu

Lajen: U prvih 100 dana EK obnovljena perspektiva proširenja

BRISEL, 9. marta (Tanjung) – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajnem kaže da je tokom prvih 100 dana mandata nove Komisije došlo do stvaranja nove perspektive procesa proširenja na Zapadni Balkan.

”Kada smo počeli sa radom ove komisije proširenje je bilo u ćorsokaku, a ljudi sa Zapadnog Balkana su bili razočarani i gubili su nadu u EU. Sada postoji nova perspektiva, zahvaljujući izbalsniranom predlogu Komisije o novoj metodologiji koja čini poces proširenja bržim, pouzdanijim i kredibilnijim”, ocenila je fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen je povodom 100 dana rada Evropske komisije sa njom na čelu ocenila da se ”EU pravac putovanja fundamentalno izmenio” i da se Evropa našla pred velikom tranzicijom u mnogim oblastima.

”Razvili smo pozitivnu agenda za Evropu za narednih 30 godina”, navela je fon der Lajen.

Ona je naglasila da je Evropska komisija u prvih 100 dana rada pored predloga nove metodologije procesa proširenja, izašla i sa razradom mape puta za evropski Zeleni plan koji vodi ka klimatski neutralnoj Evropi do 2050.

”Više nije pitanje da li ćemo to postići, već na koji način”, kaže fon der Lajen.

Tokom prvih 100 dana EK Velika Britanija je izašla iz EU, a počeli su pregovori o budućim odnosima.

”Spremni smo da pregovaramo o ambicioznom novom partnerstvu sa Velikom Britanijom, ali istina je da nikada to partnerstvo neće biti isto”, poručila je predsednikca Komsije.

Ursula fon der Lajen je kao napretke u prvih 100 dana Komisije navela i nastavak rada na digitalizaciji i industrojskoj strategiji EU.

Od novih izazova sa kojima se EU suočila u prethodna tri meseca, Ursula fon der Lajen je kao primarne za rad Komisije izdvojila rešavanje migrantske krize na grčko-turskoj granici i epidemiju COVID-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.