U trendu

Lajen: Večeras početak nastavka dijaloga EU i Turske

BRISEL – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će večerašnji sastanak sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Briselu biti početak nastavka dijaloga Brisela i Ankare.

”U pitanju je početak razvoja zajedničke mape puta. Razgovaraćemo o tome kako krenuti dalje pozitivnije nego što je to bio slučaj poslednjih nedelja”, rekla je Lajen.

Navela je da će se na večerašnjem sastanku sa predsednikom Turske razgovarati stabilnosti u regionu i ukupnim odnosima Ankare i Brisela.

Fon der Lajen ocenjuje da je EU sada bolje pripremljena nego što je to bio slučaj sa migrantskom krizom 2015. godine, ali i dodaje da ne očekuje brz dogovor EU i Turske.

”Mora da postoji jasan konsezus u cilju smanjenje pritiska na granici Grčke i Turske. Naša je obaveza da zaštitimo granice, ali je i obaveza da se garantuju fundamentalna prava kao što je pravo na azil”, poručiila je fond der Lajen.

Predsednica Komisije kaže da događaji na grčko-turskoj granici jasno ukazuju na ”politički motivisan pritisak” na spoljne granice EU.

”Da bi došlo do rešenja ove situacije mora prvo da dođe do smanjenja pritiska na granice, poštovanja prva na azil, a podrška se mora dati i Turskoj i Grčkoj”, zaključuje Lajen.

Sa predsednikom Turske Ređepom Tajipom Erdoganom večeras u Briselu na zajedničkom satanku razgovaraće predsednici Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komiisje Ursula fon der Lajen.

EU je prethodno pozvala Tursku da nastavi da primenjuje Sporazum o migrantima iz 2016. godine.

Poručeno je i da EU neće odgovoriti na bilo kakve ucene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.