U trendu

Lam: Odluku da se zakon povuče podržala kineska vlada

HONGKONG – Liderka Hongkonga Keri Lam izjavila je da će zakon o izručenju, koji je pokrenuo višemesečne demonstracije, biti formalno povučen na zakonodavnom veću bez rasprave ili glasanja i istakla da je povlačenje spornog zakona odluka njene vlade, koju je podržala Kina.

Lam je danas na konferenciji za novinare iznela prve izjave u vezi sa povlačenjem zakona.

Ona je rekla da neće biti rasprave i glasanja u savetu, koji ponovo počinje sa radom sledećeg meseca i u njemu se nalazi mnogo prokineskih poslanika, prenosi AP.

Lam je takođe izjavila da je povlačenje zakona odluka njene vlade, koju je podržala centralna kineska vlada.

Poriče da je napravila zaokret u politici nakon tri meseca masovnih protesta.

Ona kaže da je suspendovala predlog zakona sredinom juna, nekoliko dana nakon što su počeli protesti, i da je u julu proglasila da je predlog zakona efektivno nevažeći.
Dodala je da se nada da će formalno povlačenje zakona biti maslinova grančica za otvaranje dijaloga sa ogorčenim demonstrantima i traženje izlaza iz zastoja u kojem se Hongkong nalazi.
Protivnici zakona rekli su da je njegovo povlačenje „premalo i prekasno“, a trebalo bi da se reše ostali zahtevi postavljeni tokom protesta.
Povlačenjem zakona zadovoljava se jedan od zahteva demonstranata, ali aktivisti su se zavetovali da neće popustiti dok vlada ne prihvati druge zahteve, uključujći nezavisnu istragu o navodnoj policijskoj brutalnosti protiv demonstranata, bezuslovno oslobađanje pritvorenih i demokratiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.