U trendu

Lambreht: Dodatna podrška za pomoć ukrajinskim snagama

BERLIN – Nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht izjavila je danas da je prerano govoriti o tome da li značajan teritorijalni napredak Ukrajine, poslednjih dana, označava prekretnicu u ratu u toj zemlji.

„Ovo je teško proceniti, jer ne znamo kako će Rusi reagovati sada (na kontraofanzivu Ukrajine), ali to je definitivno izuzetan uspeh koji će doprineti destabilizaciji Rusije“, rekla je Lambreht za Rojters.

Lambreht je dodala da napredovanje Ukrajine dokazuje da su snage te zemlje taktički veoma dobro pozicionirane i da su sposobne da odbiju napade na način, za koji su mnogi mislili da nisu sposobne.

Ona je obećala dodatnu podršku za pomoć ukrajinskim snagama da se bore tokom zimskih meseci, pored generatora, zimske odeće i šatora koje je prethodno obećala na međunarodnom sastanku u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn prošle nedelje.

„Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu isporukom oružja i ostaćemo na strani Ukrajine dokle god bude potrebno“, rekala je Lambreht.

Ukrajina je mesecima pritiskala Berlin da snabdeva Kijev sa teškim naoružanjem, kao i da počne sa isporukom modernih tenkova zapadne proizvodnje, a to je zahtev koji je nemački kancelar Olaf Šolc više puta odbijao, navodi Rojters.

Ruske snage su, kako dodaje britanska agencija, ovog meseca pretrpele zapanjujući preokret, nakon što su ukrajinske trupe izvršile brzi oklopni napad sa specijalnim snagama u severoistočnom regionu Harkova, primoravajući u nekim slučajevima Ruse na užurbano i haotično povlačenje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da je njegova vojska ovog meseca oslobodila oko 8.000 kvadratnih kilometara teritorije, što je deo zemlje koji je skoro ekvivalentan ostrvu Kipar, navodi Rojters i dodaje da nije bio u mogućnosti da odmah potvrdi tvrdnje Ukrajine o punom obimu uspeha na bojnom polju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar