U trendu

Latina u “mini karantinu”

RIM – U oblasti Latina, koja je deo italijanskog regiona Lacio, zdravstvene vlasti uvele su “mini karantin” ili “crvenu zonu”, nakon što je u zabeležen porast broja zaraženih od kovida-19, za 155 odsto više u samo tri dana oktobra. Mera ce biti na snazi naredne dve sedmice, pise dnevni list “Avenire”.

Mini karantin znači da se obustavljaju sve javne manifestacije, ograničava broj osoba koje mogu istovremeno biti u baru ili restoranu, takođe i na verskim službama, a barovi kafići i restorani da se zatvore u ponoć.

Zabranjuju se posete lokalnim zdravstvenmim i socijalnim ustanovama, ograničava rad sportskih i rekreativnih društava.

Porast zaraženih od kovida-19 u oblasti Latina zabeležen je nakon predizbornog skupa koji je lider stranke Liga Mateo Salvini održao pred regionalne izbore 25. septembra. Nakon skupa, broj zaraženih je naglo porastao, a među pozitivnim na test Covida-19 su i osobe sa kojima je Mateo Salvini, posle skupa, večerao u lokalnom restoranu.

Salvini je sve do skora bio oštar kritičar vladini mera zaštite protiv kovida-19, i javno je odbijao da nosi zaštitnu masku, ali je nakon novog povećanja broja zaraženih u Italiji sasvim promenio stav i na svojim javnim nastupima poziva građane da poštuju zaštitne mere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.