U trendu

Lavrov: Anglosaksonci rizikuju konfrontaciju u Aziji razmeštajući NATO snage

MOSKVA – Anglosaksonci rizikuju dugu konfrontaciju uspostavljanjem blokova i razmeštanjem vojne infrastrukture NATO-a u Aziji, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenosi TAŠ.
„Anglosaksonski svet čini ozbiljne pokušaje da se upusti u konfrontaciju u godinama koje dolaze uspostavljanjem blokova sličnih AUKUS-u (Australija, Velika Britanija i SAD) i promovišući vojnu infrastrukturu NATO-a u Aziji“, rekao je ruski visoki diplomata, obraćajući se na otvaranju osnivačkog sastanka Međunarodnog pokreta rusofila.

„Jer ne mogu da zamislim velike azijske civilizacije koje pozdravljaju, kao što je, nažalost, učinila Evropska unija, i izvršavaju planove Vašingtona i njegovih anglosaksonskih saveznika“, dodao je on.

„Ne pokušavamo da sprečimo bilo koga da ostvaruje svoje legitimne interese. Ali oni insistiraju da ceo svet treba da bude zadužen, recimo, Severnoatlantskoj alijansi, a Azija je već teritorija na kojoj NATO kontroliše sve. Sumnjam da osećaj pravde koji je svojstven ruskom narodu i ogromnoj većini svih globalnih civilizacija ne bi trebalo da se čuje“, naglasio je Lavrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.