U trendu

Lavrov: Cilj NATO – slobodan geopolitički prostor

NATO planovi se nisu nikada promenili i uvek su bili usmereni na sticanje slobodnog geopolitičkog prostora, uključujući u istočnoj Evropi, smatra šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i optužuje NATO da koristi „neuverljive izgovore“ da bi rasporedio svoju infrastrukturu.

„Mi smo u više navrata shvatili da su sve te pripreme, koje se sada sprovode, kada se infrastuktura NATO približava našim zajedničkim granicama, kada se tamo šalju nove jedinice, pod parolom stalne rotacije, to znači stalno raspoređivanje u praktičnom smislu. Mi veoma dobro razumemo da su izgovori koji se koriste kao opravdanje takvih koraka neuverljivi“, tvrdi Lavrov.

Prema njegovim rečima, da nije bilo državnog udara u Ukrajini, posle kojeg je, kako je rekao, Rusija bila primorana da odbrani ljude koji su odbili da se povinuju „neonacističkim počiniteljima puča“, onda bi nešto drugo bilo „izmišljeno“.

„Planovi NATO se nikada nisu promenili i s različitim stepenom intenziteta bili su usmereni na pohlepno sticanje geopolitičkog prostora, koji smatraju da nikome ne pripada posle raspada Sovjetskog Saveza“, rekao je Lavrov u intervjuu za beloruske medije povodom 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, prenosi TAS S.

Kako je naglasio, ta strategija je prevladala nad onima koji su posle raspada Sovjetskog Saveza pozvali da se ne ide ka jačenju NATO i produbljivanju linija podele u Evropi, već da se izađe sa zajedničkim pristupom pod pokroviteljstvom OEBS-a ili druge univerzalne organizacije.

„Ovaj pristup bi trebalo da bude zasnovan na obezbeđivanju jednake i nedeljive bezbednosti za sve zemlje Severnoatlanskog regiona“, poručio je Lavrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar