Lavrov: Makron ima podršku Rusije za iranski sporazum

MOSKVA – Rusija podržava inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona da se spasi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, iz kojeg su se jednostrano povukle Sjedinjene Američke Države.

To je saopštio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov govoreći pred studentima moskovskog Instituta za međunarodne odnose i Diplomatske akademije ruskog MIP-a, prenosi TAS S.

Makron je obavestio ruskog predsednika Vladimira Putina o toj inicijativi tokom susreta u Bregansonu.

„Predsednik Putin podržava kako razmišlja predsednik Makron. Nadamo se da će francuska akcija doneti rezultate“, istakao je Lavrov.

On je najavio da će se sastati sa iranskim kolegom Zarifom.

„Verujem da ćemo kroz razgovore postići bolje razumevanje kako da realno postignemo dobre rezultate u ovoj inicijativi. Rusija, zajedno sa ostalim članicama ovog sporazuma, ponovo potvrđuje svoju nepokolebljivu posvećenost“, kazao je Lavrov.

On je naveo i da situacija u vezi sa Zajedničkim sveobuhvatnim akcionim planom i dalje izaziva zabrinutost.

„Kada su se SAD jednostrano povukle iz sporazuma, to je izazvalo zabrinutost. Sjedinjene Države se nisu tu zaustavile: one su zabranile ostalim državama da se drže sporazuma, iako se on smatra obaveznim po Rezoluciji Saveta bezbednosti UN. Ovakva situacija je izazvala krizu, jer je veo sporazum baziran na balansu interesa“, objasnio je Lavrov.

On je rekao da su mnoge strane kompanije pogođene posle odluke Vašingtona da zabrani kupovinu iranske nafte, kao i svaki transfer koji bi podrazumevao plaćanje u dolarima za iransku robu.

„Te kompanije zavise od američkog tržišta i od dolara. Naravno, Vašington podriva poziciju dolara kao svetske valute ne samo zbog odluke o Iranu, već i zbog drugih zabrana da se koristi dolar u određenim zemljama čije vlade nisu po volji Amerikanaca.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.