U trendu

Lavrov najavio recipročne mere prema SAD

MOSKVA – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov najavio je danas posle podne recipročne mere koje će Moskva uvesti prema SAD.

Lavrov je, na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, rekao da ono što se sada dešava u Vašintonu nije jasno, i da je ambasadoru SAD u Rusiji preporučeno da ode u svoju zemlju na konsultacije.

Najavio je da će, nakon konferencije sa srpskim ministrom, Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije objaviti saopštenje sa svim merama koje je odobrio predsednik Rusije Vladimir Putin kao odgovor na, kako kaže, neprijateljske mere Vašingtona prema Rusiji, njenim građanima, firmama i finansijskom sistemu.

Podsetio je da je Moskva odavno Amerikancima ukazivala na neprihvatljivi disparitet u vezi sa službenicima u diplomatskim predstavništvima.

Lavrov je kazao da se mnogo godina to razmatra i da SAD nisu tražile kompromis.

Sada, najavio je, Rusija u skladu sa Bečkom konvencijom i ruskim zakonodavstvom, pokreće mere koje treba da prekinu praksu unajmljivanja strane radne snage, to jest građana Rusije ili trećih zemalja od strane američke ambasade.

Amerikanci, kaže, to naširoko koriste u Rusiji, dok to ruska diplomatska predtsavništva ne praktikuju.

Dalja mera se tiče dodatnog dispariteta u vezi sa ljudima koji se šsalju na kratkoročno službovanje u ambasade i konzulate.

Lavrov je kazao da je doneta odluka da se prekine praksa tih nekontrolisanih i nelimitiranih putovanja državnih službenika SAD na rad u diplomatsko konzularno predtsvaništvo u Rusiji.

Predložio je da se postigne dogovor da po 10 službenika, sa obe strane, dobije mogućnost da pojača godišnje diplomatsko-konzularna predstavništva.

Dalja mera tiče se broja službenika u diplomatsko konzularnim predstavništvima.

Lavrov je kazao da tu postoji ozbiljan disparitet, jer Rusija ne koristi mogućnost od 450 službenika, kako diplomatskih, tako i tehničkih u svojim predstavništvima u SAD.

Naime, on kaže da stalna misija pri UN ne može biti tretirana kao diplomatsko-konzularno predstavništvo koje se bavi bilateralnim pitanjima, što znači da se mora smanjiti broj dozvoljenog kadra za 150.

„Ako se bude nastavila razmena ‘lepih reči’, zamolićemo SAD da svede broj svojih službenika u Rusiji u skladu s tim“, dodao je Lavrov.

Dalje je naveo da američki službenici krše sporazum o otvorenom kopnu, i da ne prijavljuju putovanja, kao što je predviđeno, izvan radijusa od 25 milja od sedišta diplomatsko-konzularnog predstavništva.

„Odlučili smo da stavimo van snage taj sporazum“, istakao je Lavrov.

Pošto je na listi sankcija SAD 10 diplomata koji treba da napuste Ameriku, rekao je da će Moskva na to odgovoriti recipročno sa 10 imena diplomata SAD u Rusiji sa zahtevom da napuste zemlju.

Isto će, kaže, važiti i za Poljsku koja je najavila proterivanje ruskih diplomata.

Dodao je da će Rusija, pošto se na spisku sankcija SAD nalazi i osam ruskih državnih službenika, objaviti svoj spisak sa osam državnih službenika vašingtonske administracije, kojima se zabranjuje ulaz u Rusiju.

„Prekinućemo i delovanje američkih fondova i nevladinih organizacija na našoj teritoriji, organizacija koja se inače mešaju u unutrašnjo- politička pitanja naše zemlje“, naglasio je Lavrov.

Kada je reč o predlogu američkog predsednika Džozefa Bajdena za bilateralnim samitom, Lavrov je kazao da je Moskva pozitivno reagovala i da će sada proučiti različite aspekte te inicijative.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.