Lavrov: Nemačka klinika Šarite nije našla otrovne supstance kod Navaljnog

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je danas u Moskvi tvrdio da lekari berlinske klinike „Šarite“ i njihove kolege u Rusiji nisu otkrili tragove bilo kakve supstance iz grupe bojnih otrova u uzorcima tkiva ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

On je podsetio da su otrov našli samo u laboratoriji Bundesvera, preneo je TASS.

Ruski lekari u Omsku gde je pozlilo Navaljnom „nisu otkrili nikakve tragove otrovnih supstanci, to su iskreno saopštili. Ali, želeo bih da vam skrenem pažnju na činjenicu da i u Klinici Šarite analizama nisu otkrivene otrovne supstance, to je učinjeno samo na klinici Bundesver“, naveo je Lavrov.

On je rekao da Rusija još ne zna da li su Francuzi i Švedjani sami uzeli uzorke za testiranje Navaljnog ili su im Nemci prosledili svoje.

„Činjenica da naši partneri sve drže u tajnosti je jako uznemiravajuća“, rekao je šef ruske diplomatije i istakao da Moskva želi da sazna istinu o tome šta se desilo Navaljnom i da će nastaviti da se trudi da do nje dodje.

Nemačka vlada je sredinom septembra saopštila da su specijalističke laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom „novičok“ iz sovjetskog vremena, a nemačka vojna laboratorija je potvrdila postojanje te supstance u uzorcima tkiva uzetim od Navaljnog.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.