U trendu

Lavrov: RUS nece preduzeti prve korake ka dijalogu sa Zapadom

NJUJORK – Rusija u trenutnoj situaciji neće preduzeti prve korake ka dijalogu sa Zapadom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Ne odbijamo kontakte, a kada se dobiju odgovarajući predlozi, pristajemo. Naši partneri žele da se sastanu tiho da niko ne zna za to, izvolite. Jer uvek je bolje razgovarati nego ne razgovarati. Ali u situaciji u kojoj smo mi, Rusija sada neće preduzeti nikakve prve korake“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle obraćanja na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku, prenele su RIA Novosti.

„Oni će nas kontaktirati pa ćemo videti“, kazao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova je naglasio da Rusija ne odbija pregovore sa Ukrajinom, ali da što duže Kijev bude to odbijao, biće teže pregovarati.

On je istakao da su sve situacije kada Rusija može da upotrebi nuklearno oružje jasno precizirane u vojnoj doktrini zemlje.

„Što se tiče Ruske Federacije, predsednik i drugi predstavnici Kremlja su to u više navrata izjavljivali, mi imamo svoju doktrinu nuklearne bezbednosti, to je dokument koji je dostupan javnosti, u njemu je sve zapisano“, naveo je Lavrov.

On je istakao da će Rusija nedvosmisleno poštovati rezultate referenduma koji se održavaju u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR i LNR), kao i u oslobođenim područjima Hersonske i Zaporoške oblasti.

„Kao što je predsednik (Rusije Vladimir) Putin rekao, sigurno ćemo poštovati rezultate ovih demokratskih procesa“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova na konferenciji za novinare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar