U trendu

Lavrov: Rusija ne traži predaju Zelenskog

MOSKVA – Rusija ne zahteva predaju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, i da cilj ruske operacije nije promena režima u Ukrajini.

Lavrov je u intervjuu za za italijansku televizijsku kompaniju „Medijaset“, na pitanje da li Rusija želi da se Zelenski preda i da li je to uslov za mir, odgovorio da Rusija ne zahteva da se on preda već da izda
naređenje za oslobađanje svih civila i zaustavljanje otpora.

„Naš cilj ne uključuje promenu režima u Ukrajini. To je američka specijalnost. Oni se time bave po celom svetu“, dodao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, Moskva želi da osigura bezbednost ljudi na istoku Ukrajine, „da im ne preti ni militarizacija ni nacifikacija ove zemlje i da nema pretnji po bezbednost Ruske Federacije sa teritorije Ukrajine“.

On je dodao da bi Zelenski mogao da donese mir u zemlji ako primora „neonacističke bataljone“ da prestanu sa otporom.

Kako je naveo, sve probleme mogao je da reši bivši predsednik Petro Porošenko, koji je izabran 2014. godine pod sloganom „Mir u Donbasu“, ali je zatim započeo rat.

Mogao je, kaže, da reši i Zelenski, koji je takođe predstavljao sebe kao „predsednika mira“.

„Imao je sve šanse. Sve karte i aduti su bili u njegovim rukama“, rekao je Lavrov i dodao da je Zelenski ipak odlučio da javno izjavi da nikada neće poštovati Minske sporazume.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar