U trendu

Lavrov: Rusija nema nameru da stvara saveze protiv Zapada

MOSKVA – Rusija nema nameru da se upušta u političko kockanje i stvara saveze protiv zapadnih zemalja, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Nećemo pribegavati takvom političkom inženjeringu. Rusija je posvećena Ujedinjenim nacijama“, rekao je Lavrov za ruski Kanal jedan, odgovarajući na pitanje da li Moskva ima bilo kakve planove za stvaranje neke alijanse kao protivteže Zapadu, prenosi Tas s.
„Kada su Francuska i Nemačka iznele koncept efikasnog multilateralizma, pitali smo ih: kakav je taj koncept? Nije usledio nikakav odgovor. Zatim su usledili zajednički članci ministara spoljnih poslova Francuske i Nemačke u kojima je jedan od primera efikasnog multilateralizma bio Evropska unija. I da bi svi trebalo da se prilagode tim evropskim procesima “, rekao je Lavrov.
Istakao je da su evropske kolege više volele da prećute odgovor na pitanje zašto očigledna i univerzalna multilateralna platforma Ujedinjenih nacija nije dobra za to.
„Osnovni uzrok leži tamo gde smo danas više puta ukazivali: oni neprestano izmišljaju neka pravila na kojima bi želeli da se zasniva svetski poredak“, rekao je Lavrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.