U trendu

Lavrov: Rusija za sada ne vidi problematične poteze S. Koreje

MOSKVA – Pjongjang do sada nije povukao poteze koji bi mogli eskalirati napetosti na Korejskom poluostrvu, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Mnogi su obratili pažnju na vojnu paradu kojom se obeležava jos jedna godišnjica u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, ali uglavnom se ne preduzimaju potezi koji bi u praksi mogli stvoriti materijalnu osnovu za eskalaciju“, rekao je Lavrov u ponedeljak, na konferenciji za novinare na kojoj je bilo reči o ruskoj diplomatiji 2020. godine.

Kako prenosi Tas s, Lavrov je rekao da Rusija pretpostavlja da strane nastavljaju da se uzdržavaju od bilo kakvih naglih praktičnih poteza na vojnom koloseku koji bi doveli do eskalacije napetosti oko Korejskog poluostrva i da ne odustaju od obaveza koje su preuzele.
„Severna i Južna Koreja potvrdile su svoju težnju da se pridržavaju sporazuma koje su postigli lideri Severne i Južne države još 2018. godine“, naglasio je najviši ruski diplomata.
Takođe je primetio da je potrebno sačekati i videti kako će administracija novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena na tom putu graditi svoju politiku.

„Zanima nas da vidimo trajni mir na poluostrvu“, istakao je Lavrov, podsećajući novinare na rusko-kinesku mapu puta za naselje na Korejskom poluostrvu.

Ranije je državna severnokorejska novinska agencija KCNA izvestila da je u četvrtak u Pjongjangu održana vojna parada kojom je obeležen kraj Osmog kongresa Radničke partije Koreje.

Kako se navodi, na paradi su bile prikazane balističke rakete koje su lansirane podmornicom.

Takođe se dodaje da su prikazane najsavremenije taktičke rakete i samohodno artiljerijsko oružje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar