U trendu

Lavrov: Situacija u UKR je rezultat neobuzdanog širenja NATO

MOSKVA – Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu rekao da je situacija u vezi sa Ukrajinom u velikoj meri rezultat neobuzdanog širenja NATO-a.

„Kao što vidimo – i to sam danas objasnio našem kolegi i prijatelju Antoniju Guterešu – ova situacija je rezultat politike neobuzdanog širenja NATO-a i insistiranja na monopolarnom svetu, koju su naše američke kolege i njihovi saveznici vodili“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa generalnim sekretarom UN.

On je dodao da je fokusu razgovora sa generalnim sekretarom UN bila situacija u Evropi, uključujući događaje u vezi sa Ukrajininom i samoproglašenim Narodnim Republikama Donjeck i Lugansk i da do takvog stanja stvari „nije došlo juče“,prenosi TAS S.

Ruski ministar inostranih poslova je saopštio da je Rusija posvećena diplomatskom rešenju sukoba u Ukrajini, ali je odbacio predlog Kijeva da se održe mirovni pregovori u ukrajinskom lučkom gradu Marijupolju i dodao da je prerano govoriti o tome ko će posredovati u bilo kakvim pregovorima, navodi Rojters.

Lavrov je izrazio zahvalnost generalnom sekretaru UN-a i njegovom timu na razumevanju potrebe „da se situacija u Ukrajini i oko nje sagledava u kontekstu globalnih procesa, a ne izolovano od njih i na prepoznavanju trendova u tim procesima koji uzimaju maha, a nisu uvek u skladu sa idealima UN-a i sa principima sadržanim u Povelji UN-a“, prenela je ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar