U trendu

Lavrov u poseti Brazilu dok se predsednik Lula zalaže za mir u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao je danas u glavni grad Brazila, u kojem se prvo sastao sa brazilskim kolegom po funkciji Maurom Vijeirom, a tokom dana se očekuje da će se njih dvojica sastati sa predsednikom države Luisom Inasiom da Silvom, čiji diplomatski pristup rešavanju rata u Ukrajini iritira i Kijev i zemlje Zapada.

Lavrovljev sastanak sa Vijeirom dogovoren je u martu u Nju Delhiju, na bilateralnom sastanku u okviru samita Grupe 20 vodećih ekonomja. Oni su razgovarali jutros u Braziliji, a kako se navodi na sajtu ministarstva spoljnih poslova Brazila, obojica će se sastati sa Lulom tokom popodneva po lokalnom vremenu.

Lula odbija da njegova zemlja naoružava Ukrajinu i predlaže da grupa zemalja, uključujući Brazil i Kinu, posreduje oko postizanja mira u toj zemlji.

Predsednik Brazila je juče u Abu Dabiju rekao novinarima da su dve zemlje – dakle i Rusija i Ukrajina – odlučile da idu u rat, a dan ranije je rekao u Pekingu da SAD moraju prestati da „stimulišu“ kontinuirane borbe u Ukrajini i početi razgovor o miru.

Početkom ovog meseca, Lula je predložio da Ukrajina formalno preda Krim Rusiji kako bi se okončao rat, što je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko odbio.

„Da li bi vi ponudili nekome deo Brazila veličine Krima samo da bi se došlo do mira“, bila je reakcija bivšeg premijera Belgije Gija Verhofštata na Tviteru.

Lula ne dozvoljava da Brazil šalje čak ni municiju Ukrajini, ni na molbu nemačkog kancelara Olafa Šolca, jer smatra da bi to značilo da Brazil ulazi u rat.

Stav brazilskog predsednika ceni se u Moskvi, a kritičari smatraju da Brazil zapravo nastoji da svojim stavom ne otuđi Rusiju, jer je ona ključni snabdevač đubrivom brazilskih plantažera soje, a soja se uglavnom izvozi u Kinu.

Kina i Rusija su stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a Brazil već decenijama želi da stekne taj status.

Posle posete Brazilu, Lavrov ide u Venecuelu, na Kubu i u Nikaragvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.