U trendu

Lavrov: Zapad u pokusaju da iskaze gnev na RUS, izgubio kontro

MOSKVA – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da primer Ukrajine jasno pokazuje u šta se za ljudska prava pretvara svetski poredak zasnovan na pravilima Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika.

„Glavni razlog je to što SAD i njihovi saveznici nastavljaju agresivno da nameću takozvani ‘svetski poredak zasnovan na pravilima’ ostalim učesnicima međudržavne komunikacije. U šta se pretvara ovaj ‘poredak’ za ljudska prava – dobro se vidi na primeru Ukrajine“, poručio je ministar Lavrov u svom video obraćanju na sastanku Saveta UN za ljudska prava, prenosi Sputnjik.

Lavrov je konstatovao da je Zapad, u pokušaju da, kako je naveo, istrese svoj bes na Rusiju, očigledno izgubio kontrolu nad sobom.

„Zapad je očigledno izgubio kontrolu nad sobom u nastojanju da istrese svoj gnev na Rusiju, počeo je da uništava sve institucije i pravila koje je stvorio, uključujući i nepovredivost imovine“, istakao je Lavrov.

„Arogantnoj filozofiji Zapada, zasnovanoj na osećaju sopstvene superiornosti, isključivosti i dopuštenosti, mora se stati na kraj“, naglasio je ruski ministar.

Takođe je ukazao da zapadne kolege jednostavno ignorišu posledice masovnog granatiranja civilnih objekata Donbasa od strane ukrajinske vojske.

„Masovne sahrane otkrivene u Donbasu služe kao nepobitan dokaz zločinačkih posledica masovnog granatiranja civilnih objekata Donbasa. Forenzička istraga je utvrdila da su većina poginulih žene i starije osobe. Naše zapadne kolege jednostavno ignorišu brojne činjenice ovih nečuvenih kršenja zakona, osnovno ljudsko pravo-pravo na život“, istakao je šef ruske diplomatije, prenosi agencija TAS S.

On je poručio da su „naši pokušaji da skrenemo pažnju Savetu za ljudska prava na zločine koji se dešavaju već osam godina naišli su na ravnodušnost“.

Govoreći o pregovorima sa Ukrajinom, Lavrov je rekao da Moskva očekuje da će Ukrajina u pregovorima sa Rusijom shvatiti ozbiljnost situacije i potrebu da pokaže nezavisnost.

„Kao što znate, na zahtev Volodimira Aleksandroviča Zelenskog počeli su pregovori između predstavnika Rusije i delegacije Kijeva. Nadam se da je ukrajinska strana svesna ozbiljnosti situacije i svoje odgovornosti, da je svesna da postoji potreba da pokaže nezavisnost i sposobnost za pregovore i da će izbeći ponavljanje istorije sa Minskim sporazumima“, zaključio je šef ruske diplomatije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar