U trendu

Lažan flajer u LA: Izbegavajte američko-azijske firme

LOS ANĐELES – Na jednom letku u oblasti Karson u Los Anđelesu, na kojem se nalazi i lažni pečat Svetske zdravstvene organizacije, upozoravaju se građani da izbegavaju azijsko-američke kompanije, poput Panda Ekspresa, zbog virusa COVID-19.

Kako prenosi Rojters, jedan srednjoškolac u Los Anđelesu pretučen je i odveden u bolnicu nakon što su učenici rekli za njega da je Amerikanac azijskog porekla, zaražen koronavirusom.

Više od 14.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se poziva na zatvaranje škola u oblasti Alhambra zbog COVID-19, iako je samo jedan slučaj registrovan u Okrugu Los Anđeles, u kojem živi 10,1 miliona stanovnika.

Napadi i maltretiranje Amerikanaca azijskog porekla, izazvani neosnovanim strahovima da su oni povezani sa virusom, koji je otkriven u Kini, prijavljeni su od Njujorka do Novog Meksika, prenosi Rojters.

Zvaničnici Kalifornije, države sa najvećim brojem stanovnika azijskog porekla u SAD, pokušavaju da budu korak ispred takvih zločina iz mržnje, pre nego što se oni prošire.

Postojeće predrasude prema Azijatima, u kombinaciji sa fotografijama medija iz Kine, razvili su strahove da je veća verovatnoća da virus prenesu Amerikanci azijskog porekla.

Ta diskriminacija mogla bi dodatno da se pogorša s obzirom na to da postoji mogućnost da se virus proširi u američkim zajednicima u narednim nedeljama i mesecima, rekao je šef okružne komisije za ljudske odnose Robin Toma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.