U trendu

Lažni pojas s eksplozivom nadjen kod osumnjičenog u Briselu, situacija pod kontrolom

Lažni pojas s eksplozivom nadjen je kod osumnjičenog uhapšenog posle današnje uzbune o bombi i u tržnom centru u Briselu, saopštilo je tužilaštvo u glavnom gradu Belgije.

„Nikakva eksplozivna naprava nije nadjena za sada“, navodi se u saopštenju.

Jedan čovek uhapšen je danas u antiterorističkoj operaciji pokrenutoj posle upozorenja o bombi u tržnom centru u Briselu.

Prema navodima lokalnih medija jedan čovek pozvao je policiju ranije jutros i rekao da nosi eksploziv i zapretio da će se dići u vazduh ispred tržnog centra.

Briselsko tužilaštvo potvrdilo je da je čovek priveden ali je navelo da kod njega nije nadjen nikakav eksploziv.

„On se sada ispituje“, rekla je portparolka briselskog tužilaštva.

Ulice oko tržnog centra Siti 2 (City 2) zatvorene su i jedinice za demontiranje bombi nalaze se na licu mesta.

Sastanak kriznog štaba vlade organizovan je neposredno posle ove uzbune. Belgijski premijer Šarl Mišel rekao je danas posle sastanka da je situacija za sada pod kontrolom, prenosi belgijski list Soar (Le Soir). Mišel je rekao da su bezbednosne snage u pripravnosti.

Stepen pripravnosti u Belgiji je i dalje na nivou tri,  jedan manje od maksimuma.

Portparol kriznog centra Peter Mertens rekao je da je nivo pripravnosti zemlje ostao nepromenjen, na stepenu tri.

„Taj nivo i mere koje uz njega idu već je dosta visok. Jutrošnja situacija nije uticala na promenu stepena pripravnosti“, rekao je on.

Portparol briselske policije rekao je da će radnje oko tržnog centra ostati zatvorene do daljneg ali gradonačelnik Brisela Ivan Majer je dao umirujuću izjavu za novinare i rekao da nema posebne pretnje za trgovine.

„Ne treba pothranjivati strahovanja oko trgovina. Možda se radi o provokaciji“, rekao je on posle sastanka kriznog štaba.

Posle terorističkin napada u Briselu 22. marta u zemlji je bilo više uzbuna oko mogućih novih napada i policija je sprovela više antiterorističkih akcija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.