U trendu

LDP i SMS kritikovali izmene Krivičnog zakonika

BEOGRAD – Liberalno-demokratska partija (LDP) i Stranka moderne Srbije kritikovali su danas usvojene izmene Krivičnog zakonika kojima se, između ostalog, uvodi doživotna kazna zatvora bez uslovnog otupsta za najteža krivična dela.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović je u pisanoj izjavi medijima naveo da Srbija usvajanjem „Tijaninog zakona“ u ovakvoj formi pravi veliku grešku koju će buduće generacije morati da ispravljaju.

Zbog toga se, kaže, protivi donošenju tog zakona.

Kaže da je rad Fondacije “Tijana Jurić” za svako poštovanje, te da bi bilo najpoštenije da je Vlada Srbije povukla svoj predlog zakona I pokušala da ga usaglasi sa međunarodnim standardima.

„Nedopustivo je da posle svega budemo predmet velikih rasprava o nečovečnom kažnjavanju. Zakon se mora očistiti od rešenja koja derogiraju prava i slobode. Velika pretnja je činjenica da će država morati da brani ovakvo rešenje pred međunarodnim institucijama“, rekao je Jovanović.

Kako kaže, nema sumnje da ubice dece i počinitelji teških krivičnih dela na svirep način zaslužuju tešku kaznu, međutim, važno je, dodaje, da kao društvo radimo na tome da unapredimo okolnosti koje dovode do ovakvih stravičnih zločina.

Stranka moderne Srbije u svom saopštenju kaže da izmene i dopune Krivičnog zakonika nisu “Tijanin zakon”, a da nemogućnost uslovnog otpusta osuđenih na doživotnu kaznu zatvora predstavlja kršenje Ustava.

Oni navode da se time krši sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava koja je sastavni deo Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao i da narodni poslanici nisu kompetentni da zakonom unapred odluče o svakom budućem slučaju.

„Želimo da ni jedan zločinac nikada ne izađe na uslovnu slobodu, ako je izvesno da će ponoviti krivično delo, ali isto tako želimo da o tome u svakom budućem konkretnom slučaju odlučuje sud, dakle struka, a ne da zakonom danas za sve buduće slučajeve unapred odluče narodni poslanici, među kojima ima raznih struka i nisu svi pravnici“, ističe se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar