U trendu

Lenarčič: Kategorično odbacujem optužbe da sankcije EU ugrožavaju pomoć Siriji

BRISEL – Komesar EU za upravljanje krizama Janez Lenarčič izjavio je danas da je Unija dobila zahtev od sirijske vlade za pomoć preko EU Mehanizma civilne zaštite, a Komisija je poslala zahtev državama članicama i ohrabruje ih da daju svoj doprinos da bi pomogli stanovništvu Sirije posle katastrofalnog zemljotresa.

„Jutros smo dobili zahtev od vlade Sirije za pomoć preko civilnog zaštitnog mehanizma“, rekao je Lenarčič novinarima.

On je kazao da se zemlje članice ohrabruju da daju doprinos
u pružanju pomoći.

Lenarčič je izjavio da Evropska unija pojačava svoje napore u Siriji preko humanitarnih organizacije koje finansira EU i oni već preusmeravaju svoje aktivnosti u organizovanje odgovora na zemljotres.

Istovremeno, on je “kategorično odbacio otpužbe da evropske sankcije imaju bilo kakvu vezu sa humanitarnom pomoći” za Siriju, odnosno da ugrožavaju pružanje pomoći.

“Mi smo nametnuli sankcije 2011 godine, kao odgovor na nasilnu represiju sirijskog režima protiv naroda i upotrebu hemijskog oružja. Zbog toga postoje sankcije a one su namenjene režimu i onima koji ga podržavaju kao i nekim sektorima ekonomije od kojih režim profitira”, naglasio je Lenarčič.

U ovom EU Mehanizmu za civilnu zaštitu, pored 27 država članica EU, ravnopravno učestvuju Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Island, Crna Gora, Severna Makedonija, Norveška i Turska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.