U trendu

Lendo: Prvo dogovor SDP, SDA i HDZ o premijeru FBIH, pa izbor predsednika

SARAJEVO – Član rukovodstva Federacije BiH Refik Lendo (SDA), zbog kojeg je danas propao još jedan pokušaj izbora predsednika ovog entieta, izjavio je da tog izbora neće biti dok se lideri SDP, SDA i HDZ ne dogovore o tome ko će biti premijer federalne vlade.

On je rekao da je uputio dva pisma, jedno s predlogom da se održi zajednički sastanak Igora Stojanovića, Lidije Bradare i njega u naredni petak u Parlamentu FBiH i drugo kojim je poslao molbu liderima stranaka, Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću i Nerminu Nikšiću da se dogovore i olakšaju članovima rukovodstva FBiH da izaberu predsednika FBiH.

„Da bi mi mogli odrediti predsednika i potpredsednika FBiH moramo znati ko će biti premijer, ne mogu biti iz istog naroda. Iz tih razloga ja sam poslao ovu drugu molbu“, rekao je Lendo, preneo je sarajevski portal Klix.

Tvrdi da nije u pitanju blokada institucija FBiH jer se, kako kaže, lideri spomenute tri partije moraju dogovoriti.

Istakao je da nema dogovora ako nije uključena SDA i ako nema dogovora o premijeru neće biti izabran ni predsednik FBiH, niti Vlada FBiH.

„Onda se mi ne možemo dogovoriti ko je predsednik, a ko potpredsednici FBiH“, kaže Lendo i dodaje da se nada dogovoru lidera tri stranke.

Naglasio je da optužbe Lidije Bradare da on blokira Federaciju BiH nisu tačne.

„Bez stranke SDA nema procesa u ovom delu. SDA je pobednik ovi izbora. Iza stranke SDA stoji blizu 300.000 glasača i za mene kao bošnjačkog predstavnika u rukovodstvu FBiH stoji blizu 300.000 glasača koji traže da bez Bošnjaka nema formiranja vlade“, rekao je Lendo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.