Leonid Slucki: Češka bi morala bar da se izvini Rusiji

MOSKVA – Češka Republika morala bi bar da se izvini Rusiji zbog svog doprinosa pogoršanju bilateralnih odnosa jer bi ponovno uspostavljanje dijaloga sa Moskvom moglo da potraje godinama, poručio je danas Leonid Slucki, predsedavajući odbora za međunarodne odnose u Državnoj Dumi, donjem domu ruskog parlamenta.

„Češka Republika bi morala bar da se izvini, naravno, pod uslovom da zvanični Prag i dalje samostalno donosi svoje odluke. Odnosi naše dve zemlje su dramatično pogoršani, pa su i razgovori o izvozu ruskih vakcina Sputnjik V prekinuti. Izgleda da je nekome bila potrebna mala diplomatska pobeda da bi prikrio pravo lice SAD i celog zapada. Međutim, nakon brzog i oštrog odgovora Rusije, češka strana je postala gubitnik“, izjavio je Slucki tokom razgovora sa novinarima, prenosi TAS S.

Predsedik Češke Miloš Zeman ranije danas je izjavio da se u izveštaju češke službe bezbednosti nigde ne pominje nijedan dokaz o prisustvu „ruskih agenata“ u skladištu municije u Vrbetici, podsetivši da se ova teorija o odgovornosti ruskih agenata pojavila pre samo nekoliko nedelja.

Štaviše, prema rečima predsednika Češke, češke službe bezbednosti pronašle su dokaze da je trgovac oružjem iz Bugarske Emilijan Gabrev bio umešan u eksploziju skladišta municije u mestu Vrbetice 2014. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.