U trendu

Let Delte za Šangaj vraćen zbog strogih kovid propisa na šangajskom aerodromu

Američka aviokompanija Delta erlajns (Delta Air Lines) saopštila je danas da se njihov avion vratio sa pola puta na letu Sijetl – Šangaj zbog novih zahteva za čišćenje vezanih za pandemiju kovida-19 na šangajskom aerodromu.

Zbog vraćanja leta kineski konzulat u San Francisku uputio je protest.

Nove obaveze za čišćenjem na Medjunarodnom aerodromu Šangai Pudong zahtevaju znatno produženo vreme na tlu i nisu operativno održivi za Deltu, navodi se u saopštenju poslatom preko imeljla.

Nije jasno kakva su nova pravila i šta je izazvalo tu promenu, ali se ona dešava u vreme kada Kina zaoštrava svoje već stroge putne restrikcije vezane za kovid-19 zbog širenja žarišta u gradu Sijanu i uoči Zimskih olimpijskih igara koje će biti održane za šest nedelja.

Sijan, koji se nalazi oko 1.000 kilometara jugozapadno od Pekinga, prijavio je više od 300 novih slučajeva zaraze tokom vikenda, što je znatno više nego prethodnih dana. Grad od 13 miliona stanovnika je u lokdaunu i samo po jedna osoba iz domaćinstva ima dozvolu da izadje svaki treći dan da nabavi neophodne namirnice.

Let kompanije Delta za Šangaj koji se sa pola puta vratio u Sijetl prošle nedelje ostavio je putnike sa isteklim testovima za kovid-19 i američkim vizama, preneli su kineski mediji.

Kineski konzulat u San Francisku nije imenovao Deltu, ali je u kratkom saopštenju sinoć naveo da su mnogi letovi iz SAD za Kinu odloženi ili otkazani poslednjih dana uključujući jedan koji se vratio sa više od pola puta do svoje destinacije. Konzulat je naveo da je preneo strogu pritužbu aviokompaniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.