U trendu

Li Kećijang: Odvratićemo svako mešanje u poslove Honkonga

PEKING – Kina će na četvrtom godišnjem zasedanju Svekineskog narodnog kongresa, koje je danas počelo u Pekingu, razmatrati mere za unapređenje izbornog sistema u Hongkongu, kako bi tom kineskom autonomnom teritorijom „vladale patriote“, javlja Sinhua.

Početku najvažnijeg godišnjeg događaja na političkoj sceni Kine prisustvovalo je oko 3.000 poslanika i kinesko partijsko i državno rukovodstva na čelu s predsednikom Si Đinpingom, a premijer Li Kećijang je na otvaranju podeno izveštaj o radu vlade i naglasio da će Kina odlučno sprečiti svako mešanje spoljnih sila u poslove Hongkonga.

Rojters prenosi da će prema objavljenom dnevnom redu Kongresa, najviše zakonodavno telo razmotriti između ostalog nacrt odluke o poboljšanju izbornog sistema Posebne administrativne regije Hongkong (HKSAR) tokom svoje četvrte godišnje sednice koja traje od 5. do 11. marta.

Premijer Li u svom obraćanju na otvaranju NPC poručio da će će Kina obezbediti primenu zakona uz odgovarajuće mehanizme sprovođenja kako bi zaštitila nacionalnu bezbednost u Hongkongu, prenosi agencija.

Kineski premijer je naglasio da će Kina poboljšati sisteme vezane za primenu Ustava i hongkonškog osnovnog zakona i potvrdio je posvećenost Kine da nastavi da u potpunosti i verno primenjuje model „jedna zemlja, dva sistema“, koji je obećan Hongkongu uz određeni stepen autonomije kada ga je Velika Britanija vratila pod upravu Pekinga.

Agencija navodi da se Kina nalazi na udaru kritika zapadnih zemalja zbog suzbijanja prodemokratske opozicije u ovom azijskom finansijskom centru, a očekuje se da će odluke Kongresa o poboljšanju izbornog sistema omogućiti Pekingu da osigura da samo podobni „patriotski kandidati“ budu izabrani da upravljaju Honkongom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.