U trendu

Liban se žalio UN-u zbog izraelskih aviona

BEJRUT – Liban se žalio Ujedinjenim nacijama nakon što su izraelski borbeni avioni ušli u vazdušni prostor te zemlje kako bi izveli vazdušne napade na mete u Siriji, izjavio je danas Zeina Akar, ministar odbrane Libana.

Akar je, kako navodi Rojters, rekao da su izraelski avioni „očigledno narušili libanski vazdušni prostor i to leteći na niskoj visini, pritom izazvavši paniku među građanima“, preneo je „Tajms of Izrael“.

Žalba je došla nekoliko sati nakon što su stanovnici Damaska javili da su čuli jake eksplozije od navodnih vazdušnih napada, koji su gađali ciljeve u glavnom gradu Sirije i grada Homsa, severno od glavnog grada.

Sirijska državna televizija je prenela da su protivvazdušni sistemi uspeli da obore većinu, za šta se veruje, izraelskih projektila koji su ispaljeni iz blizine Bejruta.

Sirijska organizacija za ljudska prava (SOHR), koja pripada britanskoj agenciji za vojno posmatranje, rekla je da su „izraelski projektili ciljali skladišta oružja i vojne pozicije Hezbolaha, između Damaska i Homsa“.

Libanski međi su takođe izvestili da su dva projektila pala u regionu Kalamun, na granici Libana i Sirije, iako nije jasno da li su projektili došli iz vazdušnih napada.

Na video snimcima na društvenim mrežama navodno se prikazuju izraelski avioni kako lete iznad vazdušnog prostora Libana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.