U trendu

Liban: Sud odbio tužbe bivšeg premijera i trojice ministara

BEJRUT – Najviši libanski sud odbacio je danas tužbe bivšeg premijera i trojice bivših ministra koji su želeli da tuže državu zbog ponašanja sudije koji je ispitivao smrtonosnu eksploziju koja se dogodila u Bejrutu avgusta 2020. godine, rekao je Rojtersu visoki izvor iz pravosuđa.

Tužbe, koje su podnete tokom prošlog meseca, odložile su istragu sudije Tareka Bitara, ali on i dalje ne može da je nastavi zbog posebne sudske presude koja je još na čekanju, kazao je britanskoj agenciji advokat Nizar Sagie iz grupe za nadzor Pravna agenda.

Generalna skupština libanskog kasacionog suda odbacila je tužbe bivšeg premijera Hasana Diaba i bivših ministara Nohada Mačnuka, Gazija Zeaitera i Alija Hasana Halila, koji su naveli da su u istrazi počinjene ozbiljne greške.

Svi su optuženi u vezi sa eksplozijom, ali su negirali da su počinili bilo kakvo krivično delo i odbili su da ih ispita sudija Tarek Bitar, tvrdeći da on nema ovlašćenja da ih krivično goni.

Porodice žrtava eksplozije u Bejrutu koje su posetile Bitara navele su da im je on rekao da će nastaviti da ispituje najviše zvaničnike dok ne bude uklonjen sa slučaja.

One su se okupile danas ispred najvišeg suda u Libanu protestujući zbog, kako kažu, namernih opstrukcija istrage o razornoj eksploziji.

Rekli su da je njihova poruka vlastima bila: „Dosta nam je čekanja“, preneo je AP.

Porodice su u saopštenju navele da su ponovljene opstrukcije istrage iznenađujuće i sramotne.

One su pozvale pravosuđe da dozvoli nastavak istrage.

Onima koji su ometali istragu rekli su: „Istorija neće imati milosti prema vama“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.