U trendu

Lider izraelske opozicije spreman za dijalog, ali sumnja da Netanjahu blefira

Lider izraelske opozicije Jair Lapid izrazio je večeras sumnju u iskrenost odlaganja reforme pravosuđa premijera Benjamina Netanjahua i ocenio da dijalog o dogovorenoj reformi mora da se završi ustavom.

On je rekao da je opozicija spremna za istinski dijalog u rezidenciji predsednika Izraela u slučaju da ostvarenje plana zaista stane u potpunosti.

„Potrebno je da sednemo zajedno i napišemo izraelski ustav zasnovan na vrednostima Deklaracije nezavisnosti. Potrebno je da dopustimo da predsednik odluči o mehanizmu za dijalog i verujemo mu da će biti fer posrednik“, rekao je Lapid.

On je dodao da ima loša iskustva iz prošlosti pa zato bi trebalo utvrditi da nema trikova i blefiranja pošto se od ljudi bliskih Netanjahuu čulo da samo pokušava da smiri situaciju.

Izrael nema ustav, već takozvane Osnovne zakone koji se smatraju takvim kvazi aktom.

Lider partije Nacionalne unije Beni Ganc pozdravio je odluku o odlaganju reforme pravosuđa ocenivši da je „bolje ikad nego nikad“.

On je takođe rekao da će ući u pregovore u predsedničkoj rezidenciji „otvorenog srca“.

I ministar odbrane Joav Galant pozdravio je odluku o odlaganju kako bi se razgovaralo sa protivnicima, saopštio je njegov kabinet.

Galant je smenjen u nedelju jer je u subotu predložio isto što je danas najavio Netanjahu, odlaganje sprovođenja reforme.

U saopštenju Galantovog kabineta se ne pominje Netanjahu, niti je Netanjahu u svom govoru pomenuo Galanta koga je smenio jer je pozvao na pauzu.

Galant je još uvek tehnički ministar odbrane i nije dobio zvanično pismo o smeni, navode izraelski mediji.

Nova Netanjahuova vlada je ubrzo posle polaganja zakletve krajem decembra najavila plan reformi u cilju slabljenja ovlašćenja Vrhovnog suda, tvrdeći da će povratiti ravnotežu između grana vlasti.

Kritičari reformi su upozoravali da će biti narušen sistem kontrole i ravnoteže i da će sva vlast biti koncentrisana u rukama vlade i parlamenta.

Plan reformi izazvao je jednu od najgorih unutrašnjih kriza u zemlji i masovne proteste stotina hiljada Izraelaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.