U trendu

Lideri C. Evrope: Migracije nisu resenje za pad populacije EU

BUDIMPEŠTA – Lideri Centralne Evrope potpisali su danas u Budimpešti zajedničku deklaraciju u kojoj se navodi da imigracija ne bi trebalo da bude odgovor na opadajući natalitet u Evropskoj uniji.

Lideri su istovremeno pozvali EU da zadrži porodičnu politiku pod nacionalnom jurisdikcijom, javlja agencija Rojters.

„Povećanje broja dece u Evropi od suštinskog je značaja za očuvanje evropske hrišćanske kulture i drugih religioznih tradicija za buduće generacije“, navodi se u saopštenju koje su potpisali premijeri Mađarske, Poljske, Češke, Slovenije i predsednik Srbije.

„Migracije ne treba posmatrati kao glavno oruđe za rešavanje demografskih izazova“, dodaje se u deklaraciji.

U dokumentu se navodi da svaka država članica treba da oblikuje svoju porodičnu politiku u skladu sa svojim ustavom, tradicijom i običajima.

„Porodična politika jeste i treba da ostane nacionalna nadležnost“, navodi se u saopštenju.

Natalitet u Evropskoj uniji opada od 2000. godine, pokazuju podaci Evrostata, sa 1,53 živorođene dece po ženi u 2019. godini, što je znatno ispod nivoa od 2,1 koji se smatra dovoljnim za sprečavanje smanjenja broja stanovnika.

„Jedino održivo rešenje protiv izumiranja Evrope je povećanje stope nataliteta“, izjavio je češki premijer Andrej Babiš na Demografskom samitu u Budimpešti, na kojem su lideri Centralne Evrope izdali zajedničko saopštenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.